När är halloween?


POPULÄRAST 2024:
Innehåller annonslänkar
1. Partykungen Halloweendräkt
  • Funnits sedan 2009
  • STORT utbud av halloweendräkter!
  • Bra bestyg!
  • Snabba leveranser!
  • Betyg: 5-stars-betyg
Halloweendräkter »

När är halloween egentligen? Det råder delade meningar om det men det börjar bli mer och mer bestämt att det är den 31 november som gäller både i USA (där halloween kanske är som största) och i Sverige. Dock väljer många att fira även andra dagar. Många nattklubbar har till exempel halloweenfest 1 november. Det beror helt enkelt på hur helgen ser ut just det året.

Halloween i USA

Halloween togs sedan till USA av irlandska emigranter någon gång runt 1840. Och sedan dess har halloween i USA blandats upp med massor av olika kulturer och gjort det till det firandet vi känner till idag.

Så när är det halloween?

Halloween tror många har sitt ursprung från USA och kanske är det USA som står för den riktigt stora hajpen men halloween härstammar från början från Irland och Skottland. För där började det som en keltisk festival där man tog avsked från sommaren. Man firar övergången från sommar till höst och kallade den för Samuin / Samhain. Vilket också betyder sommarens avslut.

Vilken dag är halloween?

Vilken dag är halloween? Ja i år är det alltså 31 oktober som är halloween. Men det finns många olika åsikter om det här. Alltså vilken dag det egentligen är. Eftersom det inte är en helt enig kör om när det egentligen är. Vilket gör att många går bus eller godis i flera dagar. Men det är alltså egentligen 31 oktober 2017 man ska gå om man ska gå bus och godis. Vi har skrivit väldigt mycket om det här så besök göra vår startsida för mer info.

HUR LÄNGE HAR MAN FIRAT HALLOWEEN?

Halloween kom alltså till USA runt 1840 men just namnet halloween för firandet dök upp redan på mitten av 1500-talet. Och det var då halloween blev sammankopplad med helgonfirande.

VARFÖR HETER DET HALLOWEEN?

Namnet Halloween kommer från engelskans All-Hallows-Even. Och halloween är bara en förkortning av det egentligen och står alltså för att det är kvällen före Allhelgonadagen. Det vill säga kvällen före All-Hallows-Day.

När är Halloween